granulocyty poniżej normy

image Indeks       image Gregor Gysi       image Gronik       image gry jeje       image Gruba Libre       image gry na n90       

Archiwum

Haze.

Temat: Proszę o ocenę wyników krwi
To rzuca na sprawę trochę światła. Limfocyty na górnej granicy normy, granulocyty nieznacznie poniżej normy i wysokie płytki - wszystko razem dość charakterystyczne dla przewlekłego stanu zapalnego. Trzeba się zająć leczeniem...
Źródło: topranking.pl/1851/prosze,o,ocene,wynikow,krwi.php



Temat: Proszę o ocenę wyników krwi
... granicy normy, granulocyty nieznacznie poniżej normy i wysokie płytki - wszystko razem dość charakterystyczne dla przewlekłego stanu zapalnego. Trzeba się zająć leczeniem gardła, a wyniki dojdą do siebie ;-). Pozdrawiam Piotr...
Źródło: topranking.pl/1851/prosze,o,ocene,wynikow,krwi.php


Temat: co sądzic o takich wynikach w infekcji-pilne
co sądzic o takich wynikach w infekcji-pilne Pani Doktor, poniżej wyniki badań mojego 6-letniego syna. Zostały wykonane w 5 dniu infekcji objawiającej się nawracającą gorączką (38-39), pokasływaniem, bólem głowy. Tego samego dnia dziecko było oglądane przez pediatrę bardzo skrupulatnie i ta niczego nie znalazła. Zalecono groprinosinę jako główne leczenie. Morfologia (w nawiasach normy): Leukocyty 8 (4-12) Erytrocyty 4,6 (3,9-5,2) Hemoglobina 13,2 (12-15,5) Hematokryt 38 (37-43) Płytki krwi 216 (170-450) Rozmaz ręczny metamielocyty obojętnochłonne 1 granulocyty pałeczkowate 3 (3-6) granulocyty segmentowane 60 (25-60) limfocyty 25 (25-50) limfocyty atypowe 1 monocyty 10 (1-6) OB 10 (2-15) CRP 0,29 (0-0,5) mocz ok Niepokoją mnie te podwyższone monocyty oraz przesunięcie obrazu w kierunku granulocytów.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103081269,103081269,co_sadzic_o_takich_wynikach_w_infekcji_pilne.html


Temat: Wyniki badań-podejrzenie mononukleozy?Proszę o pom
ma poniżej 4 latek... Nie napisałaś niestety wieku dziecka, jest to ważne jeśli mają być poprawnie zinterpretowane wyniki badania... są różne normy w zależności od wieku. O AUGMENTINIE w związku z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74705077,74705077,Wyniki_badan_podejrzenie_mononukleozy_Prosze_o_pom.html


Temat: interpretacja wyników badań .bardzo prosze !!!
interpretacja wyników badań .bardzo prosze !!! hematokryt-36.1 jest poniżej normy (37) mcv-75.5 - poniżej normy (80) mch -25.3-poniżej normy (26) granulocyty segmentowane -33 -poniżej normy (35) reszta morfologi w normie prosze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,81051749,81051749,interpretacja_wynikow_badan_bardzo_prosze_.html


Temat: Morfologia, CRP,OB-proszę o interpreację
rbc-4,27 hemoglobina-11,8 hematokryt-33,2 mcv-77,8 mchc-35,5 (norma do 35g/dl) płytki-182 rdw-cv-13,4 %neutrocytów-44,2 %limfocytów-47,7 %wbc-8,1 liczba neutrocytów-2,5 G/l liczba limfocytów-2,7 G/l liczba pozostałych wbc-0,5 G/l granulocyty segmentowane-40% limfocyty-51% monocyty-9% (norma 2-7) Czy są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92355443,92355443,Morfologia_CRP_OB_prosze_o_interpreacje.html


Temat: Bardzo obnizone granulocyty - pytanie
Bardzo obnizone granulocyty - pytanie Moja coreczka ma obecnie 19 miesiecy. Przez pierwszy rok walczyla ze spora anemia (HGB: 9-10, RBC: 2,9-3,5, zelazo: 17-26), brala zelazo, wyniki sie poprawily. 3 miesiace temu miala: HGB-11,4, RBC-4,2, Zelazo-55). Martwi mnie natomiast poziom granulocytow, na ktore dopiero teraz zwrocilam uwage, analizujac stare wyniki badan. W pierwszych miesiacach zycia granulocyty byly bardzo ponizej normy - w trzech badaniach srednio 0,5 K/ul (norma 2-10). W zadnym badaniu z tego roku granulocyty nie byly badane, wczesniej zaden lekarz slowem nic na ich temat nie wspomnial. Do tego zawsze w ... czasami powyzej (co jest dla mnie dziwne przy reszcie wynikow). Chce powtorzyc teraz badania. Co dodatkowo powinnam zrobic, co zasugerowac lekarzowi? Czy martwic sie tymi granulocytami? Nikt do tej pory nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89985022,89985022,Bardzo_obnizone_granulocyty_pytanie.html


Temat: infanrix powikłnia leukopenia????
5,01norma labol 5.0. zrobilismy jej ponowne wyniki w innym labolatorium 16.10 leukocyty 4,2 rozaz manualny granulocyty 20% norma 35-55 limfocyty 71%norma 40-60. ob 9 CRP poniżej 6 norma 5.99.Dzien przed drugimi wynikami mała przespała cała noc nie skarżyła się na ból była wesoła.Lekarz rodzinny stwierdził że tak zareagowała na szczepienie i teraz wraca do normy ja mam jednak obawy czy szczepianie mogło...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,70830894,70830894,infanrix_powiklnia_leukopenia_.html


Temat: wyniki badań, wielka prośba
wyniki badań, wielka prośba Witam, Wpisałam tu tylko te wyniki badań laboratoryjnych mojego synka (06.2007), które są poniżej lub powyżej normy. Morfologia: GRANULOCYTY 17,1% (L) LIMFOCYTY 79,9% (H) Mocz: Odczyn moczu:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78363093,78363093,wyniki_badan_wielka_prosba.html


Temat: Poziom leukocytów.
W moich badaniach WBC-3,5 i granulocyty tez poniżej normy. Na razie biorę kwas foliowy i ecomer przepisamy przez reumatologa ( w szpitalu zakźnym zignorowali te wyniki). Mimo 3 miesięcznej kuracji antybiotykiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,32187077,32187077,Poziom_leukocytow_.html


Temat: upór i determinacja...
GGTP mówi niby o stanie wątroby, wynik poniżej normy nie ma znaczenia klinicznego, wynik bardzo zawyżony najczęściej występuje w zatruciach alkoholowych bądź przewlekłym stosowaniem alkoholu. Co do leukocytów- no cóż mam podobnie 3,8 to mało tak jak i u mnie. Limfocyty 55% , nie podałaś reszty, ale wiem o co chodzi (odwrócony rozmaz) też tak mam tzn %udział limfocytów do granulocytów obojętnochłonnych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,74481987,74481987,upor_i_determinacja_.html


Temat: Jeżeli nie borelioza to co? Proszę o pomoc.
a leukocyty powyżej z tym że to wyszło w % ogólnie są w normie? Muszę zrobić rozmaz. Poprawa w leczeniu następuje bardzo powoli ale zawsze do przodu.Zaczynam dopiero 5 miesiąc abx....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,95508521,95508521,Jezeli_nie_borelioza_to_co_Prosze_o_pomoc_.html


Temat: Erlichioza a borelioza
No to faktycznie. Ja już też miałam na antybiotykach tendencję spadkową leukocytów, ale nigdy nie spadły poniżej 4 tys. Obecnie jest ich 5,8, więc super. Ale limfocytów mam na granicy górnej, natomiast granulocyty w normie. Raczej nie mam dchyleń w morfologii, ale wiesz co ci powiem, taka ilość limfocytów nie koniecznie mówi o boreliozie, może mówić o rozstroju układu odpornościowego, który zaczyna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,44411764,44411764,Erlichioza_a_borelioza.html


Temat: przypadkiem tu trafiłam i...się przeraziłam
powyżej normy granulocyty 73,7 norma 45,0-70,0 powyżej normy cholesterol cał. 240,3 norma 125,0-220,0 reszta wyników w normie. Mam też pytanie, obecnie nie pracuję i raczej nie mam dodatkowych stresów,wysypiam się, staram ... mam w normie, czy może mieć wpływ na moje obecne wyniki,to, że w tej chwili mam optymalne warunki?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97207698,97207698,przypadkiem_tu_trafilam_i_sie_przerazilam.html


Temat: Mam Hasimoto - na co jeszcze mogę chorować?
ja mam takie problemy. rozpoznanie Hashimoto nastapilo przypadkiem, wszystkie klopoty zaczely sie od zlych wynikow krwi, mialam bardzo mala ilosc bialych cialek krwi, ponizej normy, lekarz podejrzewal bialaczke, po specjalistycznych badaniach u hematologa okazalo sie, ze na szczescie bialaczki nie mam, ale za to znalazl u mnie hashimoto. lecze sie od marca i nadal mam niski poziom bialych cialek krwi i granulocytow. ... niski poziom leukocytow i granulocytow.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,44828418,44828418,Mam_Hasimoto_na_co_jeszcze_moge_chorowac_.html


Temat: Leukocyty poniżej normy ( 2,86 tys/ul)
Wartości, które podałaś, nie oznaczają obniżenia odporności. Problemy zaczynają się, gdy granulocyty i limfocyty spadają tak gdzieś poniżej tysiąca na mikrolitr. Norma laboratoryjna to pojęcie statystyczne. Bada się 'coś' u kilkuset zdrowych osób, odcina np. po trzy odchylenia standardowe od średniej w obie strony norma gotowa. Niewielki odsetek 'normalnych' z definicji musi się znaleźć poza jej sztucznie wyznaczoną granicą. Nie masz innych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,90237107,90237107,Leukocyty_ponizej_normy_2_86_tys_ul_.html


Temat: Zuzanka i jej dziwna przypadlosc
w porządku. Bardzo mi ulżyło, zwłaszcza, że immunoglobuliny także wzrosły. Jedynie IgG jest odrobinę poniżej normy. Całusy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,47202,74640900,74640900,Zuzanka_i_jej_dziwna_przypadlosc.html


Temat: co robić dalej?chlonniak
Jeśli mogę i ja zadać Panu pytanie - a co, jeśli limfocytoza jest względna, tzn. ok. 55-60% limfocytow, 8% monocytow i 35% granulocytow, przy WBC ok. 5 tys. i PLT ok. 430 tys.? Poziom żelaza w surowicy i ferytyny poniżej normy, ale Hgb i RBC w normie. Co robić, jeśli ten stan trwa od kilku lat ( przynajmniej 5), leukocyty i plytki nie wzrastają? Czy można tu podejrzewać jakiś rodzaj bialaczki lub chloniaka? LDH w normie. OB 4. Węzły dostępne badaniu niepowiększone.Pobolewania kości, osteopenia u młodej osoby. Obniżone wydzielanie śliny.Bylabym bardzo wdzieczna za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,305,72657039,72657039,co_robic_dalej_chlonniak.html


Temat: prośba o pomoc w interpretacji wyników
Monocyty 8% Limfocyty 40% Białko CRP ultraczułe 1,0mg/l norma poniżej 5,0 TSH 1,37 norma 0,49-4,67 USG tarczycy: Gruczoł tarczowy niepowiększony - o globalnie jednorodnej echostrukturze miąższu, bez widocznych zmian ogniskowych. Ukrwienie narządu w normie. Płat prawy ok 13x19x41 mm, lewy ok. 14x18x41 mm, cieśń ok. 2-3mm. Pola przytarczycowe w normie. W okolicy podżuchwowej lewej pojedynczy nieco powiększony węzeł chłonny (odczynowy?) wielk. ok....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,90195270,90195270,prosba_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: Badanie krwi-skróty
... %GRA (odsetek granulocytów): 43-76% Rozkład ilościowy leukocytów: #LYM (ilość limfocytów): 1,2-3,2 x 105/mm3 #MON (ilość monocytów): 0,3-0,8 x 103/mm3 #GRA (ilość granulocytów): 1,2-6,8 x 103/mm3 www.dbamozdrowie.pl/index.php?co=6&akcja=artyk&var=154 S.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,44427014,44427014,Badanie_krwi_skroty.html


Temat: Leukopenia i granulocytopenia
Leukopenia i granulocytopenia Właśnie odebrałem wyniki morfologii krwi. Poniżej normy jest ogólna liczba białych krwinek oraz granulocytów obojętochłonnych. WBC 3.4 K/uL LYM 1.4 R2 41.3 %L MID 0.3 8.4 %M GRAN 1.7 50.3 %G...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9647034,9647034,Leukopenia_i_granulocytopenia.html


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji morfologii
Cześć. Twoje wyniki wydają się być w porządku. Większość najważniejszych wyników jest w normie. Podniesiony poziom limfocytów wskazuje na drobne nieprawidłowości w organiźmie, z którymi organizm walczy produkując właśnie większą ich ... zapalenie). Powiem Ci, że to piękny wynik ja miałam taki w wieku 14 lat. Teraz od wielu lat nie spada poniżej 10. Nie przekroczona jest rówmież norma WBC (krwinek białych) odpowiedzialnych ... piękne. Granulocyty są trochę podniesione z tego samego powodu co limfocyty. Według mnie nic się nie dzieje. Jeżeli martwią cię te 2 odchyły od normy przejdź się po prostu do lekarza,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,23510520,23510520,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_morfologii.html


Temat: czy ktoś potrafi pomóc mi w interpretacji wyników krwi?
Czesc Olu, z tych oznaczen, ktore podalas niewiele jest waznych w okresie ciazy raczej.... Najwazniejsze oznaczenia to HGB (hemoglobina), najlepiej, zeby nie spadala ponizej 12. Drugie wazne oznaczenie to HCT (hematokryt), tez byloby dobrze jakby nie spadalo duzo ponizej normy, czyli 37. Obnizone oba te czynniki swiadcza o niedokrwistosci czyli anemii, co w ciazy zdarza sie dosc czesto. Jesli te parametry zaczynaja spadac lekarz powinien zalecic ciezarnej zazywanie zelaza (np. TardyferonFol) To co masz przekroczone, GRAN (granulocyty) moga swiadczyc o jakiejs infekcji drobnej. Ale osobiscie nie pamietam dokladnie co i jak. RDW nie wiem co oznacza, ale takie male przekroczenie normy nigdy nie jest warte naszych nerwow. Zobacz co wyjdzie w nastepnym badaniu. Jesli lekarz nie dal ci skierowania to nastepnym razem zapytaj go dlaczego ... I pamietaj, ze te normy podawany na wynikach nie sa dla kobiet w ciazy! My mozemy miec troche slabsze wyniki, gdyz nasza krew ulega poprostu rozrzedzeniu, rozcienczeniu. Popytaj o to lekarza, wpisz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,5392506,5392506,czy_ktos_potrafi_pomoc_mi_w_interpretacji_wynikow_.html


Temat: Neutrocyty, granulocyty we krwi, jak u was??!!
Neutrocyty, granulocyty we krwi, jak u was??!! Bardzo prosze o opinię. Moja córcia ma regularnie pobieraną krew z powodu anemii. Teraz jest po leczeniu Ferrum i żelazo jest super. Ale jedna rzecz mnie niepokoi, dopiero przy ostatnich wynikach naprawde to dostrzegłam. Jest coś takiego jak zawartośc procentowa granulocytów inaczej neutrocytów. Norma 40-70 %. A u Emi praktycznie od pierwszego badania ok 20%. ... nie tak! Procentowa zawartośc to zawsze 20, poniżej normy dużo, a zawartość w jednostkach zawsze tylko leciutko poniżej normy, jakoś 1,5. Jak wyglądały morfologie waszych dzieciaczków? Napiszcie proszę!! Dodam że Emi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,17603227,17603227,Neutrocyty_granulocyty_we_krwi_jak_u_was_.html


Temat: Martwię się wynikami krwi synka
4,0-10,0)i nieprawidłowe wyniki w rozmazie: granulocyty segmentowate 23% ( norma 40-70) granulocyty kwasochłonne 1% ( norma1-4) limfocyty 72% ( norma 20-45) monocyty 4% (norma 1-7) Pozostałe parametry morfologii prawidłowe, w normie....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,34925102,34925102,Martwie_sie_wynikami_krwi_synka.html


Temat: wyniki - prosze o pomoc
SOK wydaje mi sie, ze moze znaczyc sume objetosci komorek, nie jest to popularny symbol. Limfocyty pobudzone sa przy infekcji, przy swoistej odpowiedzi immunologicznej. Neutrofile sa na pograniczu normy, ale teraz 1200, przedtem ponizej 400 czyli korzysTNA DYNAMIKA. Do tych wynikow bym sie nie czepiala, znacznie lepsze niz poprzednie.To swiadczy ze wszystko sie normuje. Przepraszam ze zaniepokoiłam, ale nie chodziło mi o mała liczbe odsetka granulocytow, bo przewaga wzgledna limfocytow u dzieci to norma, ale o niska wartosc bezwzgledna granulocytow obojetnochłonnych. Lepiej sprawdzic niz cos przeoczyc. Bo przy tak niskich wartosciach jesli by...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,38666040,38666040,wyniki_prosze_o_pomoc.html


Temat: Nudności, krew i białko w moczu
... w porządku (według naszej lekarki), ale widzę, że powyżej normy są chyba granulocyty (NEUT), a poniżej normy Hematokryt. Badania kału (jednorazowe) nic nie wykazały, ale miesiąc temu cała rodzinę przeleczyliśmy na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,105617698,105617698,Nudnosci_krew_i_bialko_w_moczu.html


Temat: Pytanie o ASO, ponad 640 a norma 0-200
73 a norma 29-53.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,73130501,73130501,Pytanie_o_ASO_ponad_640_a_norma_0_200.html


Temat: [Morfologia]
Witam, Zawsze odbierałem wyniki z pewnością, że będzie wszystko w normie i do tego gdzieś tak po środku normy. I zawsze tak było. Tym razem HCT i monocyty mam poniżej normy, oraz większość innych w granicach dolnej normy. Co prawda rozumiem pojedyncze wskazania, ale jak to odczytać ogólnie nie mam pojęcia. Leków doustnych nie przyjmuję, ogólnie czuję się osłabiony, jestem atakowany przez ... poniżej normy w kontekście reszty oznaczać? Będę bardzo wdzięczny mimo, że wiem, że nie lubicie takich quizów. :) MORFOLOGIA Badanie Wynik   Zakres wartości ref. WBC     5.60    4-10 ...   0.6 NEUT #  2.9 RDW-CV  35.4% PDW     15 MPV     10.1 P-LCr   28.1 ROZMAZ Granulocyty podzielone 58%      50-70 Granulocyty kwasochłonne 2%    1-5 Limfocyty...
Źródło: topranking.pl/1850/morfologia.php


Temat: do Pani Doktor - prośba o interpretację wyników
normy żelazo. Dopowiem, że malutka miała robione badanie z rana na czczo (nie jadła ok 6 godz), z uwagi na małe żyłki kłuta była kilka razy. Karmiona jest tylko mlekiem sztucznym NAN Active 1 (ok 750 ml dziennie), co 3 dni dostaje witaD. Pani Doktor, czy wyniki badania krwi, a zwłaszcza te podane jako odbiegające od normy są właściwe, czy jednak jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97743415,97743415,do_Pani_Doktor_prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: proszę o interpratcję wyników krwi
leukocytoza i przewaga granulocytów w rozmazie przemawiają raczej za infekcją bakteryjną ale dodatkowo ważny jest stan dziecka. Liczba krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny są nieco poniżej normy co jest normalne w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90300929,90300929,prosze_o_interpratcje_wynikow_krwi.html


Temat: Granulocyty?
"Obraz odsetkowy leukocytów (tzw. wzór Schillinga): %LYM (odsetek limfocytów): 17-48% %MON (odsetek monocytów): 4-10% %GRA (odsetek granulocytów): 43-76% Rozkład ilościowy leukocytów: #LYM (ilość limfocytów): 1,2-3,2 x 103/mm3 #MON (ilość monocytów): 0,3 - 0,8 x 103/mm3 #GRA (ilość granulocytów): 1,2 - 6,8 x 103/mm3" Wygląda na to, że granulocyty są powyżej normy a monocyty lekko poniżej, zaś limfocyty znalazły się w tzw.niskiej normie. Granulocyty: "Ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby występuje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,48643422,48643422,Granulocyty_.html


Temat: badania raz jeszcze
Pomyliłaś płytki z granulocytami zasadochłonnymi i obojętnochłonnymi. L to rzeczywiście poniżej normy, ale nie przejmuj się - to nic w zasadzie nie znaczy. A płytki krwi to zupełnie co innego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,15600172,15600172,badania_raz_jeszcze.html


Temat: Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :(
Wyniki badan- wysokie CRP, OB, kwasochlonne :( Odebralam wczoraj wyniki. Nie jest dobrze. Mamy OB 55, a wiec bardzo wysokie, CRP tez dalekie od normy, bo az 17.4 mg/l przy dopuszczalnym 5 mg., z granulocytami jest tak: -paleczkowate 2 -podzielone 48 -Kwasochlonne 6 -Zasadochlonne 1. Troche duzo tych kwasochlonnych, co? Limfocyty natomiast 31, a Monocyty 12. Dodana tez jest adnotacja: nieznaczna mikrocytoza ... # 6.3 Czerwone: RDW-CV 11.2 % PLT: PDW 9.9 MPV - 8.5 P-LCR 13.8 % Przy tym wszystkim mamy zelaza 46 ug/dl a wic troche mniej niz norma 50-160. Aspat i Alat w normie. Bylo tez oznaczane ASO bo podejrzewano angine paciorkowcowa. ASO mamy w normie- ponizej 200. Niestety nie ma wynikow moczu ogolnego bo nie dalo sie pobrac. Mamy powtorzyc w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,65903359,65903359,Wyniki_badan_wysokie_CRP_OB_kwasochlonne_.html